Mångformighet bland familjer som använder teckenspråk

De familjer som använder teckenspråk och de barn som tillägnar sig teckenspråk utgör en mångformig skara. VIKKE-projektet gjorde en kartläggning år 2020, och av den framgick att barn som tillägnar sig finskt teckenspråk växer upp i en språkmiljö som är minst tvåspråkig, och de tillägnar sig minst två olika språk. Nästan hälften av barnen växte dock upp i en flerspråkig språkmiljö där barnen regelbundet utanför hemmet mötte och fick språkligt inflöde från personer som använde minst tre olika språk. Vissa barn tillägnade sig ett eller flera talade språk, till exempel finska och svenska, samt ett eller flera teckenspråk, till exempel finskt och finlandssvenskt teckenspråk. Familjerna använde ett eller flera olika språk, och det fanns flera olika lösningar kring användningen av de olika språken.

Det vore bra att betrakta närmare hurdana drag kännetecknar språkmiljöerna även hos barn som tillägnar sig finlandssvenskt teckenspråk. Bekanta dig närmare med dragen i språkmiljön för barn som tillägnar sig teckenspråk och mångformigheten bland familjerna som använder teckenspråk.

Dragen i och betydelsen av språkmiljön

Barn har en medfödd förmåga att tillägna sig de språk som används i barnets omgivning, oberoende av språkens modalitet eller antal.

Vem är familjerna och barnen som använder teckenspråk?

Hörselstatusen bestämmer inte om ett barn tillägnar sig teckenspråk eller om teckenspråk används i barnets familj.

Skip to content